Cumartesi, Mart 18, 2006

Küçük bir kitap molası...

Dün akşam uzun zamandır aradığım nefeslenme molasını buldum ve açtım kitabımı mırıl mırıl okumaya başladım. Kitabımın adı: Parfümün dansı.

Bir sürü bölük pörçük, böğrüne ayraç saplanmış, tamamlanmayı bekleyen kitaplarımdan sadece bir tanesi. Battaniyemi tee boğazıma kadar çektim, ayağımın serçe parmağına gecelik jimnastiğini yaptırdıktan sonra başladım kaldığım yerden okumaya. Bu kitabı ne zaman elime alsam bir tasvirine kapılıp gidiyorum. Oya gibi işlenmiş bir paragrafı bitirdikten sonra bir süre kafamda o paragrafı evirip çevirip, beynimin güzel bir duvarına asıyorum sonra karşısına geçiyorum, bir süre keyfini çıkarıyorum o paragrafta çekilen resmin güzelliğinin.

Peki bu adamın kaleminden şekerli şeyler çıkmasının ve insanın kitabı hemen bitirmeyeyim, gelip gidip kemireyim demesinin sebebi nedir? Sanırım hepimizin özlediği şeylerden bahsetmesi, güzel bahsetmesi, küçükken Tommiks Teksas’larını ders kitabının içinde okuyup, alenen masal kitabı okumaya utanan büyükler (!) için ciddi kitap kapağında güzel, şekerli, muzip masallar anlatması mı belki? Dalga geçmenin, şeytan tüyünün, ciddiye almamanın, göz kırpmanın, kıkırdayıp, hafifçe kızarmanın kısaca fena şeyler olarak alınabilecek çelmelerin sıkça atıldığı kitabı bence sevenler de olabilir, aman canım ne bu böyle uydur uydur ipe diz diyenler de. Ben attığı çelmede kıkırdadım, yüzyıllardır ciddiye alınan o asık suratlı, ağlamaklı, sancılı ve acılı ve ağdalı şeylere bir omuz atıp bir de böylesi var diyen kitabı sevdim. Hazır etraf da çiçeklenmeye tutmuşken, çaktırmadan böyle bir kitap okumanın, Pan’ın flütünün peşine takılıp hoplaya zıplaya bir yolculuğa çıkmanın zamanıdır. Katı fikirli, muhafazakâr ve dediğim dedik çaldığım flüt değil düdük-çüler lütfen okumasın.

7 yorum:

terskose dedi ki...

tavsiye olarak yazdım ama o kadar çok kitap var ki okunmayı bekleyen... Hangi ara alır da okurum bilmiyorum.

nirem dedi ki...

ben aşığım zaten tom robbinse bütün kitaplarını yuttum. en son da "sıska bacaklar".bence çok doğru bir tercih.keyifli okumalar..hatta keyifli ikinci okumalar:)

Adsız dedi ki...

Alobar ile Kudra,. ..
vazgecilmez bir eser benim icin parfumun dansi. sadece 10 baski yapti ulkemizde, bir suru tuhaf kitap 50-60 baski yaparken..
ne cok sevmistim ben de, etkisinden kurtulamamistim uzunca zaman...
sonradan dadandin tom robbins'e zaten.
daha gecen gun hatirladim alobar ve kudrayi da...jitterbug perfume...sen de ustune yazdin bunu, ne iyi ettin Margot..sevgiyle.

Margot dedi ki...

*Damn,
Aynı hastalık bende de var, bir de hepsini okuyabilecek gibi alıyorum, kule gibi diziyorum onları! Neyse artık okuruz elbet bir gün :)
*Niremcim,
Ben daha yeni tanıştım, şu an hayranlık aşamasındayım ;-)
*Zeynepcikim,
Ben şunu bir hayırlısıyla bitirsem dadanma aşamasına geçicem de, bu havalarda okumak güzel olur diye düşündüm ve bitirmeyi bekleyemedim yazmak için. Sahi bugün güneş mi açtı ne?
Alya-m kınalı kuzum,
O tamamen benim kendi abuzittinliğim. Kitap okurken ayak bileği çıtlatma, ayak parmağı cimlastiği gibi gereksiz şeyler :) Kendi kendine konuşur gibi yazınca bazen böyle olabiliyor :))

JTB (JourneyToBlue) dedi ki...

severim o kitabı ben de..
üniversite 1'de okumuştum. sonra sevgiliye okutmuştum..
aslında bu ara indirip kütüphaneden tekrar bir sayfalar arası gezinsem fena olmayacak..

Meltem Sozer dedi ki...

Çok uzun zaman oldu o kitabı okuyalı ama hala her güzel ayrıntısını hatırlıyorum.

Margot dedi ki...

Dilayra ve Meltem,
Hoş geldiniz! Nihayet keşfettim kitabı, geç olsun güç olmasın:)