Salı, Temmuz 19, 2005

Komşu Ahçı/The Cook Next Door

Sobeleme beni sobelerim seni!
Yemek Blog'ları arasında oynanan sobelemece oyununa ben de katıldım. Çok da sevindim, süslendim,püslendim. E her gün röportaj vermiyor insan :-) Buyrun efenim, hazırım:

Ilk mutfak maceran neydi? Neler hatırlıyorsun?

İlk mutfak maceram ilkokuldayken başlar. Annesi çalışan her çocuk gibi karnımı doyurmaya çalışıyordum. En kolay şey olan omletten başladım işe. Omlet dünyası sonsuz çeşitlilik sunuyor insana, orta okula gelmeden tavaya yapışmayan omlet yapmayı ve havaya atarak artizce ters çevirmeyi çoktan öğrenmiştim.

Yemek yapma stilini en çok etkileyen kimdi?

Yemek yapma stilimi annemin,anneannemin ya da müthiş Mersin mutfağı büyücüsü babaannemin etkilediğini sanmıyorum açıkçası. Harika yemekler yapmalarına karşın benim pratik ve şaşırtıcı mutfak denemelerimi hoş ve eğlenceli buluyorlardı sanırım. Ama o kadar :-) Sanırım benim yemek maceramı etkileyenler arasında BBC kanalındaki yemek programları, (çok yavaş ve çok ayrıntılı anlatırlar ve genelde bize kolay gelen yemekler pişer, özellikle Ready,Steady, Cook ! adlı programda sadece 20 dakika içinde kap kap yemek pişer) uzun seneler kapı komşum olan Sevgili Dilek (yaptığı Çin, Hint yemekleriyle) ve okuduğum kitaplar sayılabilir.

Yemeğe ve yemek dünyasına ilgini kanıtlayan bir resmin var mı? Bize göstermek ister misin?

Yemek dünyasına ilgimi kanıtlayan alttaki resim Chukie'nin eseridir. Kitabın üzerinde sağda yemek yapan kız figüri benim! Antalya'da salata yaparken çektiği bu resmimi sağ olsun Chukie photoshop yardımıyla kitaba uyarlamış. Beni çok mutlu eden bir hatıradır...

Mutfakta kendisine karşı fobin olan bir şey var mı? Yaparken avuçlarını terleten bir yemek mesela?

Beşamel sos yaparken biraz gerilirim. Topaklanabilme potansiyeli beni sinir eder. Bir de ilk defa denediğim kurabiyelerde hamur bir an toplanamayacak öyle kırıntı halinde kalacakmış gibi gelir.. Ama neyseki genelde yüzümü kara çıkarmaz.

Mutfakta hangi yardımcını vazgecilmez buluyorsun. Alıp da çok gereksiz bulduğun nedir mutfakta?

Mutfakta set üstü doğrama tahtamdan ve keskin bıçaklarımdan vazgeçemem. Her mutfağa girdiğimde ilk önce tahtamı ve bıçaklarımı çıkarırım. Onlar benim en kadim dostlarım, bir de harlı ateş.. Sanırım başka fazlaca şeye gerek yok. Mutfakta gereksiz bulduğum şey şu mutfak robotları, kocaman olanları özellikle.. Hem bir sürü yer kaplıyor hem de kırk parçayla bulaşık çıkartıyorlar. Hem hangi mutfak robotu benim sanat eseri verev doğrama stilimi taklit edebilir :-)

Bir kaç garip ya da komik yemek çeşidi söyle, senin çok sevdiğin ama senden başka kimsenin sevmeyeceğini düşündüğün?

Dilek'ten öğrendiğim Hint usulü bamya cipsleri komiktir mesela. Yanında sarımsaklı süzme yoğurt dip olarak sunulur. Ama başka kimsenin sevmeyeceğini düşünmem. Aksine bayılırlar..

Hangi üç malzemeden ve yemekten vazgeçmezsin?

Zeytinyağı,sarımsak ve domates. Zeytinyağı ve sarımsak bence mucizevidir.. Güneşi, yazı,sağlığı ve doğanın nimetlerini hatırlatırlar. Yemeklere gelince.. Sanırım salata, makarna ve çorbadan vazgeçemem. Salatalar insanı tazeler,makarnalar mutlu eder,çorbalarsa yatıştırır ve teselli eder :-)

En çok sevdiğin dondurma çeşidi?

Fıstıklı ! İçinde gerçek fıstık parçaları olan mis gibi bir dondurma ve üzerinde eriyen çikolata sosu ..

Asla yemeği düşünmediğin birşey??

Asla asla edememek lazım değil mi efenim ? ( bknz çok bilmiş Margot) Asla değil ama sanırım çok zor : kurbağa bacağı,ördek (zamanında ördek besledim) ve haşere tabir edilen arkadaşları yiyemem.(yani bir sürü şey var uzakdoğuda yenen ama bizim zorlanacağımız, ben onların çoğunu yiyemem kısacası!)

Özel bir yemeğin, spasiyalin var mı?

Arkadaşlar güzel Çin yemeği yaptığımı söylüyorlar. Özel olarak onu söyleyebilirim , bunun dışında uzun sürecek kahvaltı sofraları hazırlamayı seviyorum ve o kahvaltı sofralarında süprizler yapmayı.

Seni sobeleyen aşçı ?

Tijen İnaltog, Mutfakta Zen! Kulakları çınlasın!!

Senin sobelediğin 3 aşçı?

İşte bu zor, sobelenmeyen kaldı mı bilmiyorum ama sanırım kura çektim ve ....

Kedili Mutfaklar, Akcahan ve Pınar size çıktı !! Hepinize kolay gelsin kızlar!

8 yorum:

Tijen dedi ki...

eline saglik canim!
güzel oluyor degil mi? eglendigine sevindim. sen de oya'yi sobelemissin, ona haber vereyim diye gittim kapisini çaldim ki baktim helva yiyor (lafin gelisi, sanal göndermistik malum).. sen haber vermissin, bir de ben basina eksimeyeyim dedim. oya'da hikaye bol!
tijen

akçahan dedi ki...

Tekrar teşekkürler Margot,keskin bıçaklar konusunda çok haklısın.Ben rondoyu bile az kullananlardanım.Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

aaa ahci olasim geldi :) sirf sobeleneyim diye :) bir gun biri fotograf cekenleri de sobeler diyerek kendimi mutlu ediyorum :)
hikayelerinizi okumak ne guzel :)
sobelenenlerin pesine dustum, hikaye okuyayim diye.
sevgiler
zeynep

Margot dedi ki...

Tijencim,
Çok sağol sayende yeni komşularla tanıştım, ben de artık şöyle güzel bir kek yapıp teşekküre gelirim :-)
Sevgili Akçahan,
Ne demek ? İyi Eğlenceler, sobelemeye devam :-)
Sevgili Zeynep,
Ahçı değilim ki ben, sadece meraklı ve hevesliyim :-) Çırak olabilirim ancak bana sorarsan! Bu arada fotoğraflarını çok beğendim,o konuda da çıraklığa adayım bak:-)
Hepiniz çok yaşayın komşular,kahveye de beklerim:-))

Adsız dedi ki...

Margot,
senin yanıtlarındaki uslup veiçtenlik çok sarıcı ama darılmazsan ben en çok ananene bayıldım. Böyle muhteşem bir kadına duyduğum hayranlığı ifade edecek söz yok... Öp rica ederim pamuk helva yanacıklarından benim yerime...

Hande K.

Margot dedi ki...

Sevgili Hande ,
Hiç darılmam zira ben anneannemin parlayan yıldızı karşısından sönük kalmaya o kadar alışığım ki! Allah başımızdan eksik etmesin.

akçahan dedi ki...

Margot Merhaba,yazdık hikayemizi.Kahve'ye de midem biraz yoluna girsin geliriz Efendim!

uykusuzadam dedi ki...

Benim de en favori mutfak aletim tariflerde kullanılan cup'lar ve kaşıklar..
Çok kullandığımdan değil, bunları bulayım diye bütün İstanbul'u tırım tırım dolaşmıştım, o yüzden anısı var :)